Књига о рибама умало да покопа Њутнове Принципе

Танјуг
Књига о рибама умало да покопа Њутнове Принципе

Лондон - Британско краљевско друштво је данас поставило на интернет дигиталне слике из књиге “Historia Piscum” (Историја риба) из 17. вијека због које капитално дјело Исака Њутна “Математички принципи природне филозофије” умало да није било објављено.

Данас заборављена, “Историја риба”, коју су енглески природњак Џон Реј и зоолог Френсис Вилагби богато илустровали, сматрана је у своје вријеме револуционарним дјелом, те је Краљевско друштво 1686. године уложило готово сав свој новац у њено објављивање.

Књига се, међутим, показала као потпуни финансијски промашај. Њена слаба продаја је престижну научну организацију довела готово до банкротства и приморала је да осустане од издавања Њутнових Принципа као што је то била обећала.

На сву срећу, тадашњи секретар Краљевског друштва, Едмунд Халеј, успио је да сакупи неопходна средства, добрим дијелом из властитог џепа, како би наредне године била објављена ова књига у којој чувени енглески научник дефинише фундаменталне принципе масе и силе и износи своју теорију гравитације.

Након објављивања дјела, Краљевско друштво је обавијестило Халеја да више не може да му исплаћује плату и понудило му да дуговања измирује копијама “Историје риба”.

Од данас, дигиталне слике из “Историје риба”, укључујући репродукцију запањујуће гравуре летеће рибе, доступне су на интернету заједно са више од хиљаду других у оквиру нове онлајн архиве Краљевског друштва.

Дигитални снимци обухватају 350 година историје славне институције, а међу њима су гравуре предмета виђених под микроскопом британског физичара Роберта Хука, портрет британског филозофа Томаса Хакслија из 1882. као и први приказ кенгура који је нацртао британски морепловац и истраживач Џејмс Кук током експедиције 1770.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана