“Кјуриосити” спреман за велику вожњу

Агенције
“Кјуриосити” спреман за велику вожњу

Вашингтон - Роботско возило са шест точкова “Кјуриосити” обавило је све припремне задатке послије спуштања на Марс прије пет седмица и спремно је за истраживање црвене планете, јавиле су агенције.

Робот опремљен научним инструментима слетио је у марсовски кратер Гејл 6. августа и од тада је вршио провјере својих система и калибрацију опреме.

Амерички свемирски инжењери кажу да ће од сутра увече “Кјуриосити” кренути у велику вожњу по површини Марса и испитивање околине.

“Кјуриосити” ће кренути ка кратеру, који је добио име Гленелг, око 400 метара од мјеста на које је слетио.

На сателитским снимцима уочено је да се на том мјесту укрштају три врсте геолошког терена.

Возило ће успут стати поред стијене са које ће узети узорке кориштењем своје роботске руке и испитати њихов хемијски састав.

“Кјуриосити” ће у наредним данима снимити прелаз два Марсова мјесеца Фобоса и Деимоса преко неба у правцу Сунца, што се дешава два пута годишње.

Замјеник шефа научне групе која руководи пројектом Џој Крисп рекао је да је планирано прављење видео снимка, али да ће проћи мало више времена док ти подаци не буду пребачени на Земљу.

У наредних неколико седмица, научници планирају да пошаљу команду возилу за узимање узорака тла и њихово уношење у двије велике лабораторије у саставу возила.

Крајњи циљ “Кјуриоситија” је да стигне до централне планине Шарп у кратеру Гејл, која је висока пет километара.

Научници очекују да ће возило пронаћи слојеве стијена у подножју планине који би требало да донесу нова сазнања о условима који су владали на Марсу у прошлости, укључујући могућност постојања живота у форми микроба прије много милиона година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана