Кјуриосити спреман за бушење на Марсу

Агенције
Кјуриосити спреман за бушење на Марсу

Вашингтон - Роботско возило "Кјуриосити" америчке Насе припрема се за почетак бушења стијена на површини Марса, а операција би могла да почне већ сљедеће седмице, јавиле су агенције.

Послије паузе поводом новогодишњих празника, контрола мисије припрема се да почне реализацију овог задатка у наредним данима, изјавио је вођа научног тима Џон Гроцингер.

Робот је прешао око 650 метара од мјеста на које се спустио 6. августа и послије тога ушао у удолину у којој ће бити обављено бушење прве стијене.

До сада су тестирани сви "Кјуриоситијеви" инструменти, осим бушилице.

Ова операција омогућиће узимање узорака у облику прашине са дубине од пет центиметара у стијени, а материјал ће потом бити анализиран у малој лабораторији коју робот носи са собом.

"Кјуриосити" је током кретања удолином у децембру бирао стијену која би могла да донесе најзанимљивије резултате.

У том процесу кориштене су камере за снимке у боји, ласерски спектрометар, специјална камера на роботској руци и спектрометар са рентгенским зрацима.

Удолина која је названа Јелоунајф одабрана је за ово исраживање зато што су у њој уочене стијене различитих врста у односу на локацију на коју се "Кјуриосити" спустио.

Сателитски снимци сугеришу да овај терен ноћу спорије губи топлоту него околна подручја.

Снимци који су из ове области стигли на Земљу открили су присуство седиментних стјеновитих наслага, пренио је Би-Би-Си.
- Спустили смо се до најнижег слоја. То је најстарији слој у овом низу, који би могао бити дебео пет до осам метара и ту ћемо највјероватније обавити прво бушење. Нашли смо се у подручју у којем постоји веома изражен диверзитет, који до сада нисмо видјели - рекао је професор Гроцингер.

"Кјуриосити" је прошле године испитао прашњаво тло Марса и пружио нова сазнања о природи сувог и хладног окружења које данас доминира овом планетом.

Бушење стијене омогућиће научницима да стекну увид у процесе који су се одвијали на овој планети у далекој прошлости, када је, можда, на њеној површини било много воде.

Гроцингер каже да ће ове седиментне стијене послужити као "уређај за снимање догађаја и услова из прошлости" и да ће роботско возило моћи да пошаље податке о томе да ли је некада на Марсу могло да буде живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана