Кјуриосити се спрема за велики подухват

Б92, BBC
Кјуриосити се спрема за велики подухват

Ровер "Кјуриосити" се припрема да савлада пjешчану препреку високу један метар, како би ушао у малу долину на површини Марса и избjегао оштре стијене које му у посљедње вријеме отежавају обављање мисије.

Пред ровером се налази пјешчана дина, која би потенцијално могла да буде веома опасна, па је тим NASA одлучио да "Кјуриосити" постепено напредује, преноси BBC.

На половини пута биће анализирано понашање подлоге и биће одлучено да ли ће ровер наставити преко дине. Разлог за посебан опрез је чињеница да је NASA изгубила свој ровер "Спирит" 2009. године, баш у једној "пjешчаној замци".

Слично је могло да се догоди и "Опортјунитију", који је још 2005. могао да пријевремено заврши мисију која траје већ десет година, када се на неколико недјеља заглавио у дубоком пијеску.

Иначе, за моторе и точкове "Кјуриоситија" узбрдица и висина препреке не би требало да представљају никакав проблем, али су научници забирнути због могућности да се испод пјеска крије нека стена која би могла да оштети или укочи ровер.

NASA се одлучила за ризик, јер вјерује да је пут ка долини преко дине безбједнији од алтернативе, након што је откривено да су точкови "Кјуриоситија" претрпјели више оштећења током путовања кроз Гејлов кратер.

Нека од њих се јасно виде на посљедњим снимцима, који су стигли са Марса.

Ако све прође по плану, "Кјуриосити" ће стићи до нових истраживачких мета, и наставиће да узима узорке тла са локације КМС-9.

"Кјуриосити" је од слијетања 2012. године прешао скоро пет километара, а остало му је више од тога до коначног циља, подножја велике планине која се налази у кратеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана