Кинези желе изградити мегастаницу у орбити и тамо населити људе

ГС
Foto: Агенције

Кина има нови петогодишњи план који истиче хитну потребу за развојем свемирских мегапројеката, попут људских насељена те свемирских соларних електрана.

Кинеска федерална агенција за истраживање истражује могућност конструкције ултра велике свемирске летјелице која би се протезала миљама у дуљину у Земљиној орбити. Разлог је, кажу, хитна потреба за енормном неземаљском инфраструктуром те врсте, пише Спаце Нењс.

Кинеска Национална база природних наука (НСФЦ), која је основана 1986. године с циљем промовисања и финансирања  истраживања, има петогодишњи план проучавања “велике стратешке свемирске опреме за будуће кориштење свемирских ресурса, истраживање мистерија свемира те дугорочно насељавање људи у орбити”, пише у недавно објављеном документу те организације.

НСФЦ-ов план сугерише да се на прво мјесто листе приоритета стави израда лаганих компонената које се могу појединачно лансирати у свемир те у орбити спојити у мегаструктуре.

Таква техника изградње великих свемирских објеката кориштена је и при изради Међународне свемирске постаје, која је свој најновији модел руске производње (модул Наука), инсталирала још у јулу.

Кинески научници се надају да могу тај приступ искористити и за изградњу свемирских мегапројеката, али на новој разини. Но, док се све то можда чини недокучивим, НСФЦ није једина организација која је планирала такву изградњу у свемиру.

Неке од тих напора и могућих апликација навели су кинески научници у књизи објављеној 2020. године у кинеском научном часопису Цхинесе Јоурнал оф Аеронаутицс.

Истакнули су да традиционалне методе лансирања у свемир не задовољавају тренутне потребе, обзиром на развој свемирских технологија и потражњом за све више свемирских мисија.

У тој књизи наведено је да се технологија изградње у свемиру може учинковито прилагодити састављању великих свемирских објеката, побољшати перформансе свемирских летјелица те смањити оперативне трошкове. Навели су да се на тај начин може створити фиксне структуре попут свемирске инфраструктуре, станица за гориво, свемирских производних погона, туристичких комплекса те постаја за рударење астероида.

Кинеска академија за свемирске технологије (ЦАСТ) већ је започела с експерименталним темељним радом на развоју свемирске соларне електране.

Стручњаци већ деценијама шпекулирају о соларним електранама у свемиру за које тврде да би могле задовољити свјетске потребе за електричном енергијом, а при томе спадају и међу обновљиве изворе енергије.

ЦАСТ засад проводи тек тестове на малој разини, попут пријеноса микровалне енергије са сателита на Земљу. Но, НСФЦ-ов план за дугорочно настањивање Земљине орбите вјероватно се неће остварити још у наредних неколико деценија, ако не чак и вијекова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана