Кинези развили нови вирус који би могао однијети животе милиона људи

Агенције
Кинези развили нови вирус који би могао однијети животе милиона људи

Стручњаци су данас упозорили да постоји опасност да нова врста вируса, створена мјешавином птичијег и људског грипа, може изаћи из лабораторије и изазвати пандемију, која би однијела животе више милиона људи, преносе агенције.

Научници су критиковали неодговорност истраживача у Кини, који су намјерно створили нове врсте вируса грипа у ветеринарској лабораторији.

Некадашњи званичник британске владе и бивши предсједник “Краљевског друштва” Роберт Маy осудио је студију, која је објављена данас у журналу “Наука”, оцјењујући да ничим не доприноси разумијевању и спречавању пандемије грипа.

- Истраживачи тврде да су то учинили ради развоја вакцине. Стваран разлог је тај да су били вођени неразумном и слијепом амбицијом. Подаци о сигурности лабораторијских складишта нимало нису охрабрујући. Узели су на себе стварање вируса који се преноси са човјека на човјека. То је ужасно неодговорно - рекао је Маy британском дневнику “Индипендент”.

Контроверзну студију о мијешању вируса извршио је тим који је предводила професор Хуалан Чен, која је директор кинеске Националне лабораторије за птичији грип” при Ветеринарском истраживачком институту.

Ченова и њене колеге намјерно су помијешали вирус птричијег грипа H5N1, који је веома смртоносан, али не и тако лако преносив са човјека на човјека, са врстом грипа H1N1 веома заразног по људе.

- Студија је показала да вирус H5N1 може да оствари преносивост путем сортирања уз вирус људског грипа. Резултати нам говоре да се велика пажња треба обратити на то да вируси H5N1 имају потенцијал да остваре преносивост поновним сортирањем са вирусима људског грипа - навела је Хуалан Чен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана