Кинези представили хибрид аутомобила и хеликоптера

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Свиђало се то некоме или не, Кина заиста производи неке сјајне аутомобиле, луксузне СУВ-ове, хибриде и електрична возила, а на тржиште би прије свих осталих могла пласирати и летећи аутомобил.

Јужнокорејска компанија Хундаи процјењује да ће летећи аутомобили постати стварност прије краја десетљећа, али кинески бренд Xпенг то покушава учинити чак и раније.

Xпенг је представио летећи аутомобил који ће на тржиште пласирати његова подружница ХТ Аеро, која је фокусирана ексклузивно на Урбан Аир Мобилтy (УАМ), односно урбану зрачну мобилност те је досад обавила више од 15.000 тестних летова различитим прототипима летећих дронова и аутомобила.

Најновији прототип још увијек нема име, али у Xпенгу очекује да ће производња почети већ 2024. године. Електрично возило има сличне пропорције као и стандардни аутомобил, али посједује склопиве пропелере који се могу "сакрити" у каросерију када се аутомобил креће на тлу.Но, концепт има и мана.

Прије свега, пропелери изгледају тешки, а то неће утицати потитивно на домет. Чак и да су направљени од лаганог материјала попут карбона, проблем у том случају пос Компанија Тесла такође у плановима има летећи аутомобил, а директор компаније Елон Муск је још 2019. године најавио да ће Роадсет моћи летјети.

Од тада није било никаквих доказа којим би поткријепио своје тврдње, али једно је сигурно, која год компанија буде прва, дефинитивно ће привући много пажње.Остаје нада да ће закони и сигурносни протоколи напредовати брзо као и технологија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана