Кинези планирају мисије на Мјесец и Марс

Срна
Кинези планирају мисије на Мјесец и Марс

Пекинг - Кина је обећала данас да ће убрзати развој своје свемирске индустрије како би постала прва држава која је извршила меко слијетање истраживачке сонде на даљу страну Мјесеца до 2018. и реализовала мисију на Марс до 2020. године.

"Истраживање огромног космоса, развој свемирске индустрије и развој Кине у свемирску силу је сан који истрајно покушавамо да остваримо", пише у документу којим је представљена свемирска стратегија ове земље у наредних пет година.


У тексту се наводи да Кина жели да користи свемир у мировне сврхе и да гарантује националну безбједност, као и да спроводи најновије научне експерименте.

Документ, који је објавила канцеларија за информисање кинеског кабинета, указује на растуће амбиције Кине и све напреднији свемирски програм.

Кина поклања велику пажњу развоју своје свемирске индустрије, која је симбол националног престижа и нешто по чему ће се та земља истаћи у свијету.

У овом документу то није прецизирано, али је од раније познато да је крајњи циљ Кине да пошаље астронаута на Мјесец.

Русија и САД имају више искуства у свемирским путовањима са људском посадом, али је кинески програм, који има снажну подршку војске, остварио велики напредак за релативно кратко вријеме.

Прва кинеска свемирска мисија обављена је 2003, а 2013. године обављена је свемирска шетња и спуштен ровер на Мјесец. То је било прво меко слијетање на Земљин сателит од седамдесетих година прошлог вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана