Kинески ровер ушао у Мјесечеву орбиту

Танјуг
Kинески ровер ушао у Мјесечеву орбиту

Први кинески лунарни ровер ушао је данас у Месечеву орбиту, што је кључни корак у плановима Кине да касније овог мјесеца спусти на површину Мјесеца ово возило за истраживање.

Ровер, познат под именом Јуту или “Зец од жада”, ушао је у лунарну орбиту око 112 сати након што је лансиран из Центра за лансирање сателита Сјичанг у југозападној Кини, пренијела је агенција Синхуа.

Очекује се да ће се возило спустити на Мјесец половином децембра како би испитало његову површину у потрази за природним ресурсима, наводи АФП.

Мисија “Чанге-3”, која је названа по богињи Мјесеца у кинеској митологији, док је возило добило име по њеном љубимцу, учиниће Кину трећом земљом у свијету која је на Мјесец лансирала ровер, послије САД и бившег Совјетског Савеза прије више деценија.

Кина свој космички програм сматра симболом свог растућег међународног статуса и технолошког успона, као и успјеха Комунистичке партије у поновном обогаћивању ове некада осиромашене земље.

Циљ кинеских власти је да отворе сталну космичку станицу до 2020. године и да, на крају, пошаљу човјека на Мјесец.

Кинески корисници Интернета поздравили су мисију ровера са великим поносом, а кинеска влада је данас саопштила да је почела продаја реплика “Зеца од жада” направљених од цинка и сребра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана