Кинески научници развијају “АL тужиоца”, робота који може да подноси оптужнице

занимљивости
Foto: pixabay

У сценарију који подсјећа на неке научно-фантастичне филмове, истраживачи у Кини су створили вјештачку интелигенцију која наводно може да идентификује злочине и поднесе оптужнице против криминалаца.

Вјештачку интелигенцију је развило и тестирало Шангаи Пудонг Пиплс Прократорејт, највеће окружно јавно тужилаштво у земљи, јавља СЦМП. Вјештачка интелигенција наводно може да поднесе тужбу са више од 97 одсто тачности на основу кривичног предмета.

„Систем може у одређеној мери да замени тужиоце у процесу доношења одлука“, рекли су истраживачи у научном раду.

Тим научника је направио машину од постојећег АL алата који се злослутно назива Систем 206. Тужиоци у Кини су већ користили овај систем у процјени доказа и утврђивању да ли је осумњичени криминалац опасан за ширу јавност.

Међутим, Систем 206 био је прилично ограничен јер није могао “да учествује у процесу доношења одлука о подизању оптужница и предлагању казни”, наводи тим научника. То би тражило да вјештачка интелигенција буде у стању да идентификује и уклони нерелевантне информације у случају, и да обради људски језик у својој неуронској мрежи.

Сада, нова вјештачка интелигенција развијена у Шангају је у стању да анализира случај на такав начин. У ствари, машина може да идентификује и оптужи криминалце за осам најчешћих кривичних дјела у округу: превара са кредитним картицама, коцкање, безобзирна вожња, намјерни напад, ометање службеника, крађа, превара, па чак и политичко неслагање.

Наравно, постоји много забринутости око чињенице да би један рачунар могао да стрпа некога у затвор. Један анонимни тужилац је рекао за СЦМП да, иако је тачност овог система од 97 одсто прилично висока, “увек постоји шанса за грешку”.

- Ко ће преузети одговорност када се то догоди? Тужилац, машина или дизајнер алгоритма? - рекао је овај адвокат.
За сада, ова вјештачка интелигенција је још увијек у повојима и тек треба да буде широко уведена. Међутим, ако посматрамо недавне трендове, можемо очекивати да ће компјутери у будућности више обављати посао полицајаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана