Кинески астронаути на Марсу 2033. године

Срна
Кинески астронаути на Марсу 2033. године

ПЕКИНГ - Кина планира да пошаље прву мисију са људском посадом на Марс 2033. године и да потом настави редовне летове на црвену планету у оквиру дугорочног плана о градњи сталне базе и кориштења ресурса те планете.

Овај амбициозни план интензивираће трку са САД у слању човјека на Марс, а откривен је у вријеме када је Кина спустила истраживачког робота на Марс средином маја у својој првој мисији на овој планети.

Лансирања са људском посадом планирана су за 2033, 2035, 2037 и 2041. годину и надаље, рекао је Ванг Сјаојун, шеф академије која је главни произвођач кинеских ракета. Он је путем видео линка учествовао у конференцији о истраживању свемира у Русији. Прије почетка слања људских посада, Кина ће слати роботе на Марс да би одабрала локацију за базу и изградила системе за кориштење ресурса, рекао је Ванг, а преноси званично гласило “Чајна спејс њуз”.

Да би људи могли да населе Марс, посаде ће морати да користе ресурсе те планете, попут вађења воде испод њене поврине, генерисања кисеоника на лицу мјеста и производње електричне енергије.

Поред тога, Кина мора да развије и технологију за враћање астронаута на Земљу. Очекује се да ће мисија без људи у којој ће узорци са Марса бити враћени на Земљу бити обављена до краја двијехиљадетридесетих.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана