Кинеска ракета се распала у свемиру

GS
Foto: X.com

Кинеска ракета која се распала у свемиру ове седмице створила је више од 700 комада крхотина због чега је више од 1.000 сателита и других објеката у Земљиној орбити изложено ризику од опасних судара, оцијенили су данас аналитичари.

Државна кинеска компанија Шангај спејском сателајт технолоџи (SSST) лансирала је 18 интернетских сателита у орбиту у уторак, као први дио комуникацијске мреже која ће се такмичити са Спејсексовим Старлинком, пренио је Ројтерс.

Горњи дио ракете, који је сателите довео у орбиту, чини се да је експлодирао убрзо након испуштања терета, стварајући крхотине.

Америчке компаније за праћење свемира процјењују да је ријеч о најмање 700 комада.

Компанија ЛеоЛабс објавила је јуче да број комада крхотина прелази 900, што овај догађај чини једним од највећих икада забиљежених.

Облак крхотина, створен на отприлике 800 километара висине, постојаће неколико година, рекли су неки аналитичари, преноси Тан‌југ.

За сада се не зна да ли је најновији распад узрокован сударом са другим објектом или експлозијом неискоришћеног ракетног горива.

"Више од 1.100 сателита и других објеката у свемиру је у опасности од судара са кинеским крхотинама", рекла је за британску агенцију Одри Шафер, потпредсједница за стратегију у компанији за праћење свемира Слингшот ероспејс.

"Оно што сада видимо јесте да постоји више од 1.100 предвиђених блиских сусрета на мање од пет километара удаљености током сљедећа три дана," казала је Шафер.

Она је навела да је у отприлике трећини случајева ријеч о активним свемирским летјелицама које се вјероватно могу помјерити.

Према њеним ријечима, остали објекти немају могућност избјегавања нових крхотина због чега многи аналитичари страхују од ланчаних судара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана