Кина враћа џиновске панде у Вашингтон

GS
Foto: Instagram

ПЕКИНГ - Кина ће до краја године вратити двије џиновске панде у Национални зоолошки врт у Вашингтону, саопштила је прва дама САД Џил Бајден у изненађујућој најави која сигнализира нову еру такозване панда дипломтије између двије суперсиле.

"Узбуђени смо што ће д‌јеца из околине и издалека још једном уживати у дивним и радосним авантурама џиновских панди у нашем Националном зоолошком врту", објавила је прва дама на мрежи "Икс".

Кина ће послати нови пар животиња чија су имена Бао Ли и Ћинг Бао према десетогодишњем споразуму о узгоју и истраживању, наводи се у саопштењу зоолошког врта, који је поздравио овај догађај као "историјски тренутак".

У САД тренутно постоји само неколико живописних црно-бијелих медвједа, а три животиње су напустиле Национални зоолошки врт у Вашингтону прије шест мјесеци, пренио је АФП.

Кинески предсједник Си Ђинпинг је након састанка са предсједником САД Џозефом Бајденом на самиту у Калифорнији у новембру прошле године рекао да би Кина могла да пошаље нове панде као "изасланике пријатељства између кинеског и америчког народа".

Бијела кућа је саопштила да би била срећна да у Америци има више медвједа ове врсте.

Кина користи такозвану "панда дипломатију" од 1972. године, када су прве животиње послате у САД као поклон, након историјске посјете тадашњег предсједника Ричарда Никсона комунистичкој земљи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана