Кина у јуну шаље астронауте у орбиту

Танјуг
Кина у јуну шаље астронауте у орбиту

Пекинг - Кина ће овог мјесеца послати у космос астронауте који ће се по први пут својом летјелицом паркирати уз експериментални модул у земљиној орбити, саопштио је данас Кинески свемирски програм.

Како је кинеској агенцији Синхуа рекао званичник Свемирског програма, ракета која ће пребацити посаду брода Шенџу 9 налази се у припреми на постројењу за лансирање у пустињи на сјеверозападу Кине и требало би да полети средином јуна.

Како је пренела агенција Асошиејтед прес, у свемир ће одлетјети три астронаута који ће се паркирати уз орбитални модул Тијангонг 1, на којем ће потом и живјети неко вријеме.

Кина је од 2003. године направила значајна побољшања у свом свемирском програму и тако постала трећа држава свијета која је успјела да самостално пошаље човјека у космос.

Кина је прошле године извела прву операцију пристајања беспилотног брода Шенџу 8 уз модул Тијангонг 1.

За ову годину Кина је планирала двије мисије пристајања бродова уз свемирски модул, а до 2020. године би требало да заврши изградњу сопствене свемирску станицу насељену људима, која би замијенила Тијангонг 1.

Та станица, која ће тежити око 60 тона, биће знатно лакша од Међународне свемирске станице - заједничког пројекта 16 држава.

Пекинг је покренуо сопствени програм развоја свемирске станице, након што је Кина удаљена из програма Међународне свемирске станице, највише због америчких примједби.

Вашингтон је изразио забринутост да би Кина могла да искористи свој свемирски програм за развој војске и одбио да дијели технологију са економским и политичким ривалом Пекингом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана