Кина развила дронове који могу направити вјештачку кишу гдје год пожеле

Glas Srpske
Foto: Telegram

Кина је направила значајан искорак у технологији модификације времена, развијајући напредне дронове који могу производити вјештачку кишу.

Ови дронови користе се за "засијавање облака", поступак у којем се одређене хемикалије, попут сребровог јодида, испуштају у облаке како би се подстакло стварање падавина.

Нови дронови омогућавају Кини да прецизније и ефикасније контролише временске прилике, што је од изузетне важности за смањење ефеката суша и побољшање пољопривредних приноса. Планови кинеске владе укључују проширење овог програма на велике површине, укључујући осјетљиве екосистеме и пољопривредна подручја која су често погођена недостатком кише.

Ова вијест је изазвала велику пажњу широм свијета, с обзиром на потенцијалне еколошке и политичке импликације које би употреба оваквих технологија могла имати у будућности, пише на страници Wealth.

Технологија позната као "cloud seeding" користи дронове попут Wing Loong-2Х, који се користе за сијање облака и повећање падавина у одређеним подручјима. Ови дронови су недавно тестирани у провинцији Гуизхоу, гдје су током петосатне мисије успјешно повећали количину падавина у тој регији, преноси Глас Српске.

Ова технологија није нова, али Кина планира да унаприједи употребу ових дронова интегрисањем вјештачке интелигенције, 5Г мрежа и анализе великих података како би побољшала ефикасност и примјену у различитим пољима, укључујући научна истраживања. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана