Кина развија "ракету с крилима": Од Пекинга до Њујорка за сат времена

ГС
Кина развија "ракету с крилима": Од Пекинга до Њујорка за сат времена

Захваљујући кинеском пројекту би у будућности могао бити могућ лет између Пекинга и Њујорка могао трајати само сат времена, а ријеч је о лету суборбиталним свемиром.

Кинеска компанија Space Transportation развија "ракету с крилима" која је дизајнирана за свемирски туризам, али и за невјероватно брз транспорт путника сличан концепту компаније SpaceX из 2017. године.

Магазин Space пише да би овај свемирски авион могао омогућити суборбитални лет између било које двије локације на земљи, а тестирања с посадом би могла почети 2025. године.

ЦГИ видео презентација на страници компаније Space Transportation приказује како се путници укрцавају у авион спојен с трокутастим крилима попут параглајдера, која имају два ракетна боостера. Након полијетања, авион се одваја од крила и потом лети кроз суборбитални свемир. Крила се враћају сигурно на Земљу, док свемирски авион наставља према својој дестинацији. Након доласка се извршава вертикално слијетање слично оном које користи ракета Falcon 9 компаније SpaceX.

Из поменуте компаније су рекли да развијају ракету с крилима за брзи транспорт од тачке до тачке, који ће коштати мање од ракета које носе сателите, а уједно бити бржи у односу на традиционалне авионе. Наведено је да ће свемирски авион летјети брзином од 4.184 км/х,, што значи да ће бити двоструко бржи од Конкорда и у теорији би могао стићи из Њујорка до Лондона за сат времена.

Тестирања на тлу ће бити обављена 2023. године, а након тога ће 2024. услиједити први тестни лет. Ако све буде ишло према плану, тест с посадом се очекује 2025. године.

Компанија је до августа прошле године прикупила 46,3 милиона долара за свој хиперсонични свемирски авион, а недавно је обавила тестове својих хиперсоничних возила Tianxing 1 и Tianxing 2..

Године 2017. је SpaceX предложио сличан концепт под називом "Earth to Earth", који би се користио за међуградски транспорт путника помоћу Starship ракета. Оснивач и директор компаније Илон Мaск је тврдио да би могао транспортовати путнике на било коју локацију у свијету за мање од сат времена.

Virgin Galactic се такође фокусира на суборбиталне свемирске летове, а тренутно је сврха свемирски туризам.

Ова технологија је тренутно резервисана за имућне, јер карта за путовање Вирџиновим свемирским авионом кошта 450.000 долара, преноси портал Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана