Кина одбацила критике НАСА око пада ракете у Индијско море

Танјуг
Кина одбацила критике НАСА око пада ракете у Индијско море

ПЕКИНГ - Кина је данас критиковала коментаре НАСА у којима се Пекинг оптужује да "није испунио одговарајуће стандарде" у вези са свемирским отпадом, подсјећајући САД на "романтично" медијско извјештавање о ракети "SpaceX" која је у марту пала на једну фарму.

Портпаролка кинеског министарства спољних послова Хуа Чуњинг је, на редовној конференцији за новинаре, одбацила коментар НАСА да Кина не испуњава своју дужност да "одговорно и транспарентно дјелује у свемиру", преноси РТ.

Портпаролка је изјавила да је Пекинг незадовољан двоструким стандардима у извјештавању о истраживању свемира, указујући на хистерију око потенцијалне штете изазване поновним уласком кинеске ракете "Long Marich bB" у Земљину атмосферу током викенда.

"Такође желим да кажем да неки амерички медији и неки људи очигледно имају двоструке стандарде по овом питању. Сви се можемо присјетити да су, у марту ове године, када је ракета у САД пала на фарму, амерички медији користили романтичне ријечи попут "звијезде падалице које освјетљавају ноћно небо" и "блистав свијетлосни шоу", изјавила је портпаролка.

Хуа је, коментаре САД и још неких западних земаља изнијете у протеклих неколико дана у вези са поновним уласком кинеске ракете у атмосферу Земље, окарактерисала као претеривање, додајући да ракета није нанела штету током поновног уласка у атмосферу планете.

Коментари портпаролке су услиједили након што је Бил Нелсон, шеф НАСА, изјавио да Кина не испуњава одговорајуће стандарде у погледу њеног свемирског отпада.

Кинески медији су јавили јуче да су остаци највеће кинеске ракете пали у Индијски океан, при чему је највећи дио њених компоненти уништен приликом уласка у Земљину атмосферу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана