Кина финализира планове за слијетање посаде на Мјесец до 2030. године

GS
Foto: Shutterstock

Кина је у фази финализације планова за слијетање посаде на Мјесец, а циљ је послати људе први пут на лунарну површину до краја деценије.

На 9. кинеском међународном комерцијалном ваздухопловном форуму у Вухану, Зенг Хаилиан, замјеник главног дизајнера Кинеске свемирске агенције с људском посадом (ЦМСА) је презентовао прелиминарни план за слање два астронаута на Мјесец прије 2030. године.

Током презентације је истакнут циљ слања астронаута на лунарну површину, гд‌је ће обављати низ научних задатака укључујући прикупљање узорака. Мисија ће укључивати свемирску летјелицу с посадом, као и сегменте ландера који ће се лансирати одвојено помоћу двије Long Mart 10 ракете.

У првој мисији с посадом летјелица с посадом и лендер ће се састати у орбити прије покушаја слијетања на површину Мјесеца. Нова летјелица с посадом бит ће тешка 26 тона и већ је тестирана у лету на великој висини. Сегмент за слијетање ће се састојати од ландера и погонске фазе тешке приближно 25 тона. Погонска фаза ће се користити за улазак у лунарну орбиту и спуштање на површину Мјесеца прије повратка астронаута у лунарну орбиту.

Мисија ће такође укључивати лунарни ровер с дометом од 10 километара и тежином од 200 килограма, у који ће моћи сјести два астронаута. Кина развија и свемирско одијело за лунарне операције, које ће морати бити функционално најмање осам сати у континуитету.

Кина тренутно развија Long March 9 и 10 ракете, при чему је "деветка" замишљена као вишекратни лансирни систем сличан SpaceX-ovom Starshipu, док ће "десетка" бити кориштена за прву кинеску мисију с посадом на лунарну површину, преноси Кликс

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана