Кеплер 452 б: Поглед у свемир на планету сличну Земљи VIDEO

ГС
Foto: NASA

Планета Кеплер 452 б је фасцинантно небеско тијело смјештено у удаљеном дијелу Млијечног пута. Ова егзопланета привлачи пажњу астронома широм свијета због својих карактеристика које је чине посебном.

Кеплер 452 б је "суперземља", што значи да је већа од наше планете, али мања од гигантских гасовитих планета попут Јупитера. Њена маса је око пет пута већа од Земљине, док је пречник нешто већи. Ова планета се налази у "настањивој зони" свог матичне звијезде Кеплер 452, што значи да је удаљена од њеног сунца довољно да омогући постојање течне воде на површини. Ово је кључни фактор за потенцијално постојање живота.

Атмосфера ове планете је вјероватно слична Земљиној, али због велике гравитације можда има неке разлике у хемијском саставу. Такође, њена површина је вјероватно врло разнолика, са планинама, океанима и континентима, слично као на нашој планети.

Кеплер 452 б остаје у фокусу интересовања астрономског свијета као потенцијално место где би живот могао да постоји, а његово даље истраживање може нам помоћи да боље разумијемо космичку околину и потрагу за ванземаљским облицима живота.

Свако даље истраживање о Кеплер 452 б открива нове занимљиве карактеристике о овој фасцинантној планети:

1. Старост и Сличност Земљи

Кеплер 452 б је старија од Земље, што би могло да значи да је имала више времена да развије потенцијалне облике живота. Такође, њен централни сунцепопутни објекат, Кеплер 452, сличан је нашем Сунцу, чинећи ову планету сличном Земљи у много аспеката.

2. Стални извор свјетлости

На површини Кеплер 452 б, дан и ноћ можда нису тако различити као на Земљи због тога што је планета вјероватно увијек усмјерена ка својој звијезди. Ово би могло да има занимљиве посљедице на климатске услове и животне форме.

3. Потенцијал за магнетно поље

Због своје величине, Кеплер 452 б може да има активно магнетно поље које штити атмосферу од штетних соларних зрачења, што је кључни фактор за одржавање стабилних услова за живот.

Све ове карактеристике чине Кеплер 452 б изазовним и узбудљивим циљем за будуће свемирске мисије и телескопска посматрања, како бисмо боље проучили ову далеку планету и њене могуће еколошке услове, преноси Глас Српске

VIDEO

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана