Кембриџ: Центар за одбрану од технологије

Б92
Кембриџ: Центар за одбрану од технологије

Центар за "терминатор студије", место гдје ће водећи академици проучавати потенцијалне пријетње по човјечанство које су резултат технолошког напретка, биће отворен на Кембриџу, преноси Б92.

Сврха Центра у чувеном универзитету биће проучавање четири потенцијално највеће пријетње по човјечанство: вјештачке интелигенције, глобалне климатске промјене, нуклеарни рат и злоупотреба биотехнололгије и нанотехнологије.

"Центар за проучавање егзистенцијалних ризика" биће лансиран у сарадњи са Лордом Рисом чија је књига "Наш посљедњи вијек" објављена 2003. године упозоравала да ће деструктивност човјечанства довести до његовог нестанка 2100.

Идеја по којој машине једног дана преузимају доминантну улогу на планети била је тема бројних филмова.

Још 1965. године тим научника са Кембриџа написао је рад у ком су тврдили да ће у блиској будућности бити изграђена ултра-интелигентна машина која ће уједно бити и посљедња ствар коју ће људи направити.

Вођа тима Џон Гуд навео је да вјерује да би опстанак човјечанства могао да зависи од такве машине, која би довела до својеврсне "експлозије интелигенције".

Међутим, Хју Прајс, професор филозофије, и један од оснивача Центра, сматра како би таква машина могла да има озбиљне посљедице по човјечанство.

- Природа није предвидјела наша достигнућа, баш зато ми не бисмо смјели да вјештачку интелигенцију узимамо здраво за готово. Морамо озбиљно да поразмислимо о могућности постојања тренутка Пандорине кутије који би могао да буде фаталан за људе уколико га промашимо. Ми морамо да се озбиљније посветимо разумијевању ризика који представљају потенцијално катастрофалне технологије - изјавио је Прајс и додао:
- Заиста је приоритет да много озбиљније прихватимо чињеницу да долазимо до тачке у којој технологије које смо створили могу да угрозе наше постојања. То до сада никада није био случај.

Прајс је додао да оваква истраживања нема бољег мјеста од легендарног Кембриџа, који ће овој теми дати неопходан кредибилитет.
- Недавно смо прославили 800. годишњицу, а наш циљ је да умањимо ризике како бисмо да догурамо до миленијумске прославе - каже Прајс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана