Карта која у реалном времену приказује сваки авион на небу

Агенције
Карта која у реалном времену приказује сваки авион на небу

У сваком тренутку на небу изнад САД налази се око 5.000 комерцијалних авиона, а сада постоји вебсајт који омогућава корисницима интернета да их пронађу у реалном времену.

"Flightradat24" је сајт на коме можете да пратите летове широм свијета, било да је ријеч о комерцијалним, приватним или војним авионима.

Карта, која се ажурира сваких неколико секунди, омогућава вам да нађете одређени лет, да видите његову путању, аеродром с кога је авион узлетио и на који ће слетјети. Чак можете да утврдите висину и брзину лета.  

Подаци на сајту могу да се класификују према аеродромима како бисте видјели кад који авион полијеће с унијетих аеродрома, или који авиони треба да слете у наредна два сата. Подаци на сајту обухватају карактеристике сваке летјелице (модел, серијски број и компанију), као и информацију о њиховим посљедњим летовима.

Ако желите, можете да сузите избор на конкретну авио-компанију и да пратите који су њени авиони на небу.

" Flightradat24" користи податке Федералне ваздухопловне управе у САД и Аутоматског зависног система за надзор авиона (ADS-B) у другим земљама.

Будући да је око 60 одсто путничких авиона опремљено системом ADS-B, мапа на приказује баш сваки лет.

Карта тренутно најбоље покрива САД и Европу, док Јужна Америка, Африка, Азија и Аустралија помало заостају.

То је због тога што се сајт ослања на око 500 ADS-B пријемника на земљи да би примио податке о авионима. Свако ко жели, може да купи свој властити рисивер по цијени од 350 до неколико хиљада долара.

Сајт нуди и ајфон-апликацију за проширену стварност: ако желите да знате одакле и куда је кренуо авион изнад вас, довољно је да усмјерите ајфон према њему и апликација ће вам за неколико секунди обезбједити жељене податке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана