Капсула Спејс Екс с четири астронаута стигла на Међународну свемирску станицу

Анадолија
Foto: Илустрација

ИСТАНБУЛ - Четири астронаута у капсули SpaceX Crew Dragon стигла су до Међународне свемирске станице након једнодневног путовања.

"Капсула, која превози тим од четири астронаута додељена за мисију Crew-7, стигла је у недељу на предвиђену локацију у 9.16 (13.16 ГМТ)", саопштила је НАСА на платформи X.

У тренутку пристајања, и капсула Драгон и свемирска станица били су позиционирани отприлике 420 километара изнад Аустралије.

Међу четири астронаута су вођа тима Јасмин Могхбели из НАСА-е, дански астронаут Андреас Могенсен из Европске свемирске агенције (ЕСА), Сатоши Фурукава из Јапанске агенције за истраживање свемира  и космонаут Константин Борисов из руске Федералне свемирске агенције (Роскосмос).

Сврха мисије била је транспорт нове посаде астронаута на свемирску станицу на шестомјесечну мисију, која преузима операције од астронаута Crew-6 који су на станици били око 190 дана.

Астронаути Crew-7 ће провести око пет дана преузимајући операције од астронаута Цреw-6.

Капсула Цреw Драгон лансирана је са свемирске станице Кенедy у Флориди, САД, помоћу ракете Фалкон 9 у 3.27 ујутро (7.27 ГМТ) 26. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана