Камерон три сата на најдубљој тачки на планети VIDEO

Танјуг
Камерон три сата на најдубљој тачки на планети VIDEO

Редитељ "Титаника", "Аватара" и других филмских хитова, Џејмс Камерон вратио се на површину Тихог океана након трочасовног истраживања и снимања Маријанског рова, најдубљег мјеста на планети.

Камерон (58) на пут до зоне која се налази на 11 километара дубине, у западном Пацифику, источно и јужно од Маријанских острва, близу острва Гуам, кренуо је синоћ у специјално дизајнираној подморници "Дипси челенџер", а претходно је било планирано да на морском дну проведе највише шест сати.

Славног режисера је на површини океана дочекао тим љекара, а засад нема извјештаја о његовом здравственом стању након овог подухвата, јавио је АП.

"Управо сам стигао на најдубљу тачку океана. Додиривање дна никада није било љепше", написао је на Твитеру Камерон.

Величина Маријанског рова тешко може да се замисли - 120 пута је већи од Великог кањона и око 1,5 километара дубљи од највишег планинског врха на свијету Монт Евереста.

Прије Камерона овај подухват су спровели само швајцарски инжењер Жак Пикар и амерички поморски официр Дон Волш, који су 1960. године провели 20-ак минута на најдубљој тачки на Земљи, али нису успјели много тога да виде јер је њихова подморница покупила сувише пјеска са морског дна.

Џејмс Камерон је заљубљеник океанографије још од детињства и већ је 72 пута силазио на велике дубине, од тога 33 пута се спустио до олупине "Титаника" за потребе свог филма из 1997. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана