Каква је временска прогноза за Сунце?

Aгенције
Каква је временска прогноза за Сунце?

Метеоролошки сервис "Мет офис" ускоро ће увести услугу пружања дневних информација о времену у свемиру. 24-часовни сервис превасходно ће бити намјењен пословним људима и владиним институцијама тако што ће им давати упозорења на соларне олује које могу да ометају рад сателита, радијских комуникација и енергетских мрежа.

Прва временска прогноза у свемиру требало би да буде објављена на прољеће 2014. године, преноси BBC. "Мет офис" покушаће да развије боље начине предвиђања временских прилика у свемиру у сарадњи са организацијом "Национална океанографска и атмосферска администрација" (National Oceanic and Atmospheric Administration) САД. За овај пројекат издвојено је 5,5 милиона евра.

На вријеме у свемиру утиче кретање енергетских честица са Сунца. Соларни бљескови и олује у Сунчевој атмосфери, познати као коронини избачаји, јесу снажан извор потенцијалне деструктивне соларне олује. Они имају потенцијал да оштете осјетљиве сателитске компоненте и индукују довољно јаке струјне ударе да оштете енергетске мреже на Земљи. Нестанак струје у Квебеку 1989. године био је изазван управо соларном олујом.

Активности на Сунцу доживе врхунац сваких 11 година када соларна емисија буде најинтензивнија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана