Како звучи мрачна унутрашњост Земље?

Aгенције
Како звучи мрачна унутрашњост Земље?

Ово питање води Лоти Хевен у најразличитије крајеве свијета, на руб највећих ископаних рупа и провалија, само да би направила аутентичне снимке Земљине унутрашњости.

Скоро двије деценије џиновска рупа на руском острву Кола важила је за највећу на свијету. Међутим, њену провалију већу од 12 километара надмашиле су једна катарска нафтна бушотина (12.2 км) и провалија на руском острву Сахалин (12.3 км).

Ипак, острво Кола било је прва дестинација Лоти Хевен. "Одувијек ме је занимало какав то звук испушта Земља на таквим дубинама", казала је она у разговору за "Wired". Међутим, није имала срећу да забиљежи звуке на Коли, јер је тамношњој рупи забрањен приступ, а уз то је и добар дио ње цементиран.

Због тога се запутила у Њемачку, гдје је наставила рад на свом пројекту "Звук Земље".

Са Њемачким геолошким истраживачким центром тренутно снима звукове у провалији у Виндишешенбаху, а потом планира да настави поход и на остале меридијане. Процијеп у поменутом граду у Баварској је специфичан и по температури од 260 степени Целизијуса, што значи да се сви уређаји широке примјене топе на највећој дубини.

Хевен је зато уз помоћ сарадника конструисала уређаје од посебних материјала не би ли забиљежила звукове на толико великим дубинама.

Послушајте шта је она успјела да сними. Овако звучи унутрашњост земље:

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана