Како животиње постају све веће?

Како вријеме одмиче, животиње које настањују океан
Како животиње постају све веће?

Како вријеме одмиче, животиње које настањују океане постају, у просјеку, све веће, а то свакако није случајно, доказује нова студија о морском животу.

Еволуциона биологија је врло комплексна - откривање лоза је довољно тешко, а готово немогуће је предвјидети их. Међутим, у студији објављеној у научном часопису Science истраживачи описују модел константног телесног раста који се не може објаснити насумичним промјенама, већ чињеницом да се веће животиње генерално боље сналазе и опстају у мору.

Од почетка камбријума, посљедњих 542 милиона година, просјечна величина морских животиња помножена је фактором 150. Научници су установили да је експлозија различитих облика живота, која се догодила на почетку тог временског периода, подстакла развој крупнијих животиња.

Данашња најситнија морска створења су око 10 пута мања него њихови камбријски преци, мада су и једни и други сићушни. Али, на другом крају скале, моћни плави кит је више од 100.000 пута већи од највећег камбријског створења.

Идеја да природна селекција постепено доведи тога да врсте постају све веће и веће - није нова. Тај постулат је већ постављен тзв. Коповим правилом, названим по америчком стручњаку за фосиле Едварду Дринкеру Копу. Међутим, поменути образац се ипак не може примјенити на цео животињски свијет.

Др Ноел Хаим са Стенфорд Универзитета у Калифорнији тестирао је Копово правило на морско царство, окупивши на том задатку велики број не само научника, већ и студената и гимназијалаца.

- Са нама је током пет година радило најмање 50 средњошколаца - рекао је др Хеим у интервјуу за BBC, додајући да без те широке помоћи његова студија не би била готова још много година.

Истраживачи су на крају сакупили податке о више од 17.000 родова, који представљају више од 60 одсто свих родова животиња које су икада живјеле на земљи и управо је детаљна анализа тог мноштва информација указала на еволуциони тренд ка већем. Др Хеим, међутим, напомиње да то не значи да је сваки животињски род обавезно еволуирао на такав начин.

Гране породичног стабла великих животиња су се даље рачвале, тако да су се у океану временом појавиле све разноврснија и све већа створења.

Тим научника је желио да сазна и да ли је раст био насумичан и случајан или резултат "сврсисходне" еволуције. На основу компјутерских симулација, истраживачи су дошли до закључка да је еволуција уистину домишљата и да она заиста промовише "XXL" величине.

Сигурно је да је и промјена хемијског састава океана, укључујући пораст кисеоника, такође, одиграла важну улогу, навео је др Хеим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана