Како вас "позив љепотице" може довести у невољу

ГС
Како вас "позив љепотице" може довести у невољу

Сајбер преваре различитих врста и формата већ дуже вријеме честа су појава, а у посљедње вријеме постају све креативније и теже за уочити.

Двије најновије преваре су толико суптилне да могу да промакну и искуснијим корисницима интернета, а посебно су опасне јер је за једну довољно напросто се јавити на телефон.

Позив непознате љепотице

Превара која се ослања на позиве узела је маха на апликацији Воцап. Савјетује се да добро погледате ко је особа која вас зове и да чак баците поглед на позивни број државе из које позив долази. Најчешће би то биле државе попут Сомалије, Сенегала, Вијетнама.

Начин на који преваранти оперишу јесте да вас позову са непознатог броја након чега можете да постанете жртва преваре јер ће се они представити као корисничка подршка Гугла или неке друге организације и покушати да вам узму осјетљиве податке. Уколико је у питању обичан позив са непознатог броја може вам чак стићи знатно увећан телефонски рачун.

Оглас за посао из снова

Други начин на који преваранти варају у посљедње вријеме је оглас за "посао из снова" који дјелује превише добро да би био истинит - јер и није истина.

Систем функционише тако што са непознатог броја преваранти шаљу текстуалну поруку на број особе из Србије, у којој на српском језику нуде одређени посао за плату која је несумњиво изнад нашег просека. Уз понуду, наравно, иде и линк ка потврди да је неко заинтересован за посао – у питању је, ипак, вирус који преузима информације о кориснику и краде новац са рачуна, пише Нин.

Ова превара се зове фишинг и распрострањена је широм свијета. Зато је јако важно не отварати линкове непознатих пошиљалаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана