Како смо загубили вјештачку интелигенцију?

Танјуг
Како смо загубили вјештачку интелигенцију?

Најпаметније машине које је човјек (засад) изумио уопште не изгледају онако како смо некада замишљали - као чувени дроиди R2-D2 или C-3PO из култних "Звиjезданих ратова". Да ли је то зато што се идеја вештачке интелигенције "негде успут изгубила"?

Како пише BBC, модерна достигнућа на пољу вјештачке интелигенције вјероватно нису остварење снова њених оснивача, а пионири у тој научној области "ни сањали нису" да ће најпаметније машине на свијету данас изгледати овако како изгледају.

Фраза "вјештачка интелигенција" је рођена године 1956, када су учесници истраживачког кампа на колеџу у Њу Хемпширу тим ријечима описали своја настојања да открију начин да машине користе језик, стварају апстракције и концепте и рјешавају проблеме као људи.

Фејсбук је овог мјесеца најавио занимљив пројекат заснован на вјештачкој интелигенцији. По мишљењу једног од највећих стручњака у тој области, пројектом ће бити спроведено првокласно истраживање вјештачке интелигенције, "коришћењем свијег знања које су људи подијелили на Фејсбуку".

Шта ће они заправо радити? Најједноставније речено, "обучиће" алгоритме да испитују и анализирају огромне количине података, у нади да ће у неком тренутку добити "паметне одговоре".

Гугл, ИБМ и многи други већ користе ту технику и постижу комерцијалне успјехе, а "интелигенција" коју стварају потпора је за све - од интернет претрага, до онлајн превода страних језика.

Пошто прорачуни оваквих машина укључују стварање статистичких веза у огромној количини података, њихово "размишљање" несхватљиво је за човека. Често, овакви системи дају наизглед интелигентне одговоре, али нико заправо појма нема како долазе до закључака.

Како наводи BBC, чак и они који пропагирају "фенси програме" признају да то што је акценат на количинама података може само да нас удаљи од првобитне идеје вjештачке интелигенције.

Или је можда вријеме да човјек одустане од слике вјештачке интелигенције коју отјелотворује некакво механичко биће које личи на човјека, а у ствари је машина?

Додуше, и функционисање људског мозга је, у крајњој инстанци, још мистерија. А машине које човјек ствара не морају да мисле као ми, да би нам служиле, радиле с нама, чак нас и разумијеле.

Поставља се, зато, питање који би термин требало да замејни "вјештачку интелигенцију", а BBC примјећује да би - с обзиром на то којим правцем иде технологија - прикладнија фраза била "механичко расуђивање".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана