Како пробити границу од 120 година?

Агенције
Како пробити границу од 120 година?

Москва - Максималан животни вијек човјека је 110 до 120 година - више од тога није нико живио, али би наредне генерације могле да подигну ту границу - сматрају научници. У економски просперитетним земљама људи већ живе у просјеку по 85 година, што је некада било незамисливо.


Крајем 20. вијека увећање животног доба било је скоро двоструко у поређењу са почетком вијека.

Разлози су различити - човјек је научио да се супротставља спољној средини. Тачније, највећи број људских живота био је спашен технологијом хлорирања воде, открићем вакцине, антибиотика и развојем медицине у цјелини.

У развијеним земљама дужина животног вијека увећава се брзином од око три мјесеца годишње!

У Русији у посљедњих пет година био је постављен рекорд – фиксирано је увећање за девет мјесеци годишње.

Ипак, повећање човјековог животног вијека не може бити бескрајно. Ресурси организма имају границе одређене природом.

Могуће је, али и тешко, достићи максимални животни вијек. Један од услова јесте да човјек живи у земљи са развијеном економијом, гдје је медицина на одличном нивоу, а социјалне улуге државе на висини.

Другим ријечима, потребна је средина у којој човјек не мора да се брине за сваку ситницу. Јер, нервоза одузима године живота. И као друго, обавезни су здрав начин живота и пријем специјалних препарата.

Паметни људи живе дуже. О томе свједоче статистички подаци разних земаља.

Истовремено, паметних људи у свијету има све више.

Међу средствима која су у стању да увећају животни вијек обавезно је ограничење калоричности хране, примјена антиоксиданата, одређених витамина, пептидних биорегулатора и препарата попут метформина
/лијекова за смањење нивоа шећера/.

Ако се то поштује, ресурс организма пацијената може да буде увећан за 20 до 30 година.

Важно је продужити човјеку не само живот, већ и његову активну фазу. Да би период који се обично назива старост наступио тек у 90. или 100. години. Увођењем нових технологија то је могуће, тврде научници.

У Русији се перспективним правцем сматра разрада препарата "активатора теломеразе" – фермента који омогућава ћелијама да се брзо размножавају, као и средстава која могу да активирају сопствене матичне ћелије човјека - наводе руски медији.

Резултати огледа на мишевима и пацовима веома су добри. Наредна фаза су експерименти на човјеку.

Заправо, нучници су открили средство које може већ данас да осигура дуг живот уз јасан ум и бодро тијело. То је - образовање.

Већ је доказано: што је развијенији ум, то човјек дуже живи, тврде научници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана