Како љубимци штите дjецу од алергија и астме?

Time
Како љубимци штите дjецу од алергија и астме?

Научници су упознати са чињеницом да дjеца која одрастају са псом или мачком, или живе на фарми окружена животињама, имају знатно мање изгледа да добију астму или алергије. Међутим, они нису били сигурни шта тачно штити дјецу, до сада.

Научници су до сада вјеровали да дјецу штити такозвана „хигијенска хипотеза" – идеја да је модеран живот исувише чист и самим тим наш имуни систем није изложен довољном броју бактерија, вируса и паразита (оним врстама које врло често користе љубимце као превозна средства) како би се изградио правилан имунитет.

Научници сада вјерују да су прилично близу могућег објашњења.

Тим истраживача са Универзитета Мичиген изложо је групу мишева прашини из стана власника пса, док контролна група није била изложена прашини. Након излагања алергенима повезаним са астмом, мишеви који су били у контакту са прашином имали су знатно мању упалу у дисајним каналима.

Међутим, није их штитила прашина, већ оно што је живјело у њој – микроби који су заправо преобликовали заједницу живих организама у грлу глодара.

Научници су успјели да идентификују једну једину бактерију под именом Lactobbacollus johnsoni, која је била најприсутнија у грлу мишева који су живjели у псећој прашини.

Када су истраживачи дали живу форму ове бактерије мишевима који нису били изложени прашини, открили су да су животиње развиле исту заштиту као и мишеви из прве групе.

Ове промjене утицале су на имуни одговор организма и његову способност да се одбрани од одређених алергија.

Оно што је охрабрујуће произашло из овог истраживања јесте чињеница да је прашина поевзана са псом активирала имуни одговор против микроба који су повезани са астмом код дjеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана