Kако је заиста умро Александар Македонски?

Танјуг
Kако је заиста умро Александар Македонски?

Александар Македонски највјероватније је умро од последица тровања токсичном биљком којом је било зачињено вино које је пио, тврде новозеландски научници.

Чувени владар и војсковођа, који је покорио територије од сјеверне Грчке до сјевера Индије, умро је у 33. години (323. године п.н.е.) након 12-дневне агоније, за коју многи историчари вјерују да је била изазвана грозницом.

Истраживачи са Универзитета Отаго на Новом Зеланду сумњају да је вино које је Александар Велики пио током свечаности у Вавилону било зачињено биљком која усљед ферментације постаје смртоносна.

Према писању „Дејли мејла“, до овог закључка дошао је др Лио Шеп, токсиколог са новозеландског Националног центра за отрове, који је у кукуреку, биљци сасвим безазленог изгледа, пронашао кривца за смрт славног освајача.

Он је навео да неке теорије о тровању арсеником и стрихнином нису вјеродостојне, јер би смрт наступила много брже. У студији коју је написао заједно са стручњаком за античку историју, др Патом Витлијем, а која је објављена у медицинском часопису „Клиничка токсикологија“, Шеп наводи да је највјероватнији кривац цвијет вератрум албум, познат као бијели кукуријек.

Овај цвијет, који вино може да претвори у отров, био је добро познат старим Грцима који су га користили ради изазивања повраћања. Др Шеп сматра да се помоћу њега могу објаснити Александрови посљедњи дани проведени у најстрашнијим мукама, када није могао ни да говори ни да хода.

Новозеландски истраживач наводи да је вино морало бити веома горко, али да му је можда додат шећер, а Александар је ионако вјероватно био веома пијан на банкету.

Кукуријек је зељаста биљака из фамилије љутица. Листови су модрозелене боје, а цвијетови су различите боје у зависности од врсте кукуријека којих има 20. Сматра се једним од весника прољећа.

Расте у боровим и буковим шумама, али се често узгаја и као саксијско цвијеће. Спада у отровне биљке, па се користи искључиво у естетске сврхе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана