Како је Нил Армстронг донио Мјесец у Београд

Агенције
Како је Нил Армстронг донио Мјесец у Београд

Нил Армстронг, који је преминуо у суботу, боравио је у Србији, убрзо након историјског лета на Мјесец, и том приликом је донео узорак са Мјесеца.

Октобра 1969. године, само три мјесеца послије слетања на Мјесец, у оквиру турнеје по 22 земље свијета, Армстронг и чланови експедиције „Аполо11" са супругама, посјетили су Београд.

У колима са отвореним кровом, пролазили су централним градским улицама и махали грађанима који су их одушевљено поздрављали.

Предсједник СФРЈ Јосип Броз Тито одликовао је Армстронга Орденом југословенске звијезде са лентом, а Армстронг је уручио узорак са мјесеца који се још чува у Музеју у Београду а посљедњи пут је излаган 2009. године у Музеју историје Југославије.

А сам Армстронг током протеклих деценија био је велика мистерија за своје поклонике. Књижевни умови, опчињени генијем дјечачког лица, покушавали су да проникну у његову душу. Скроман, уздржан, ријетко кад усхићен због подвига који је направио, говорио је да "вјерује да је само радио свој посао".

Био је и старомодан на отмен начин. Оженио се Џенет, којој се, по властитом и њеном сјећању, никада није удварао, нити је се са њом излазио прије брака.

Армстронг је себе увијек описивао као "залуђеног инжењера који носи бијеле чарапе и заштиту у џепу од кошуље како му се не би умазала хемијском оловком".

"Мислим да идемо на Мјесец зато што је у природи људског бића да се хвата у коштац са изазовима. То је у његовој најдубљој природи... Ми треба да радимо такве ствари баш као што и лососи пливају узводно", рекао је Армстронг 1969. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана