Како да знамо коме можемо да вјерујемо на мрежама – "будите здраво неповjерљиви"

ГС
Foto: Илустрација

Стручњак за примјену интернет технологија Војислав Родић каже за РТС да ми не можемо да комуницирамо без технологија ни са ближим ни са даљим окружењем, али да је циљ да их користимо на промишљени начин – да имамо елементарну скептичност према свима и свакоме.

"Минимално користите друштвене мреже због физичког и душевног здравља и уз одређену скепсу – будите здраво неповерљиви", саветује Родић.

Војислав Родић је наводи да се огроман број људи информише искључиво на друштвеним мрежама. Вјерују да су то што читају провјерене вијести. Истиче да ипак сви ми морамо да имамо елементарну скептичност према свима и према свакоме.

"Проблем је у нашем претераном поверењу које имамо у све оно што долази са екрана. Ми сваког дана више пута пристајемо на то да будемо праћени. Шта ми то гледамо, лајкујемо, шта ретвитујемо, све се то прикупља и то је много већа количина података коју Твитер сазнаје о нама него што ми сазнајемо преко Твитера о свету око нас, а исто важи и за популарне претраживаче и за друге друштвене мреже", објашњава Родић.

Савјетује селекцију вијести и опрез при прихватању нових непровјерених контаката.

"Прво одаберите онога кога ћете да пратите, то свако мора да ради за себе, не вреди да вам неко каже. Поготово будите неповерљиви према новим пријатељима, контактима који су потпуно непроверени. Многи без размишљања прихватају те контакте, али то не треба да раде. Они се воде – што више пријатеља, важнији смо", објашњава гост Београдске хронике.

Али, додаје он, то није тачно – Илон Маск као корисник Твитера има 83 милиона пратилаца, а прати њих 114. Наш Новак Ђоковић има девет милиона пратилаца, а прати њих 760.

Указује да наду буди то што како вријеме пролази полако постајемо здраво неповјерљиви и критични према садржајима на друштвеним мрежама.

"Како време пролази, учимо не само млађе генерације које расту уз те нове технологије, него учимо и ми много старији, постајемо здраво неповерљиви и критични, држимо одређену дистанцу – нећемо се одрицати технологије, али је користимо на начин који ће више нама да користи него онима који су са друге стране уложили милијарде долара да се ми понашамо управо онако како нас они усмеравају", објашњава Родић.

Указује да у Србији има око 300.000 корисника Твитера и три милиона корисника Фејсбука.

"Свако може бесплатно да отвори налог на Твитеру и може само да посматра шта други твитују, да прати неког или да сам понекад нешто откуца. Суштина је да највећи број корисника чине појединци, организације од утицаја, пре свега медијског утицаја. Медији данас обликују наш живот, ми више немамо слободно време где смо сами са својим мислима – раније смо гледали у ТВ екран али не све време, сада све време имамо уз себе мали ТВ екран од кога се не одвајамо", наводи Родић.

Указује да Твитер није медији, већ платформа преко које други пласирају садржај.

"Твитер је платформа није медији, јер медији имају уредника и медији је одговоран за садржај док ће овде да кажу – ми смо само платформа, други пласирају садржај преко нас – да ли су то медијски портали, поједини новинари, политичари, политичке странке, државни органи", наводи он.

Указује да је утицајан између осталог и по начину како презентује информације.

"У крајњој линији или преко друштвених мрежа долазе до информација о томе где шта има на ком порталу. На Твитеру сваки медијски портал, радио, ТВ станице новинар објављују наслов вести, чланка анализе и обавезно убаце линк на њихов сајт. Али оно што је улога Твитера ту је по ком редоследу ћете ви то видети", наводи Родић.

Како каже, једну од ствари коју је Илон Маск обећао након што је купио Твитер за 44 милијарде долара је да ће да учини Твитер алгоритам отвореним кодом – да свако може да га види.

"Слобода говора је камен темељац функционалне демократије, а Твитер је дигитални градски трг где се дебатује о кључним стварима за будућност човечанства", истакао Маск након куповине.

Амерички милијардер такође је помињао и да би увео бројне промјене које би омогућиле слободнији проток информација, али и потпуно ријешио проблем лажних налога, преноси РТС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана