Како да заиста нестанете с интернета

tportal.hr
Како да заиста нестанете с интернета

Ако заиста желите да избришете свој профил на некој друштвеној мрежи, мораћете да се добро потрудите да бисте пронашли упуства за то. Али, увијек има пречица - сајт Justdelete.me одрадиће тај посао умjесто вас.

Често се каже да оно што је једном објављено на интернету заувијек остаје у његовим беспућима. Управо на ту чињеницу као да заборављамо у временима друштвених мрежа и опште интернет повезаности.

Али, нам с времена на вријеме неко укаже на то да дељење свега и објављивање на интернету није увијек најпаметније. То су препознале и компаније које провјеравају своје потенцијалне раднике не само код бивших послодаваца, већ и на друштвеним мрежама и интернету уопште. Стога не чуди да што све више људи жели да обрише "своју срамотну интернет прошлост" и крене да испочетка гради своју "интернет репутацију".

У томе им може помоћи страница Justdelete.me. Како пише Wired, Justdelete.me на једном мjесту прикупља линкове на различите профиле на друштвеним мрежама или страницама и омогућава кориснику да у неколико потеза избрише сваки свој траг.

Без обзира ради ли се о профилу на Facebookу или PayPalу, Justdelete ће вам дати могућност да обришете свој профил без копања по поставкама на свакој посебној страници. Наводе и колико је тешко избрисати профил на појединој страници. Тако је рецимо једноставно брисање е-maila, док је обрисати кориснички профил на Амазону веома тешко, а на Evernote-у скоро па немогуће.

Ако страница не допушта брисање без директног контакта с њиховом корисничком подршком или тражи посебну процедуру, Justdelete ће понудити линкове на та упутства и контакт особе.

Чак и ако не размишљате о тренутном брисању свог дигиталног живота, можда не би било лоше да сачувате линк на Justdelete.me. Никад не знате када ћете пожељети (или када ћете морати) да "нестанете".

Напомена: Због велике посете у посљедњих неколико сати сајт justdelete.me није тренутно доступан, али би требало да се врати у живот у слиједећих неколико сати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана