Како ћемо летjети у будућности?

Дојче веле
Како ћемо летjети у будућности?

У Штутгарту је одржан Конгрес њемачке агенције за ваздухопловство и свемирске летове. Централна тема: како ћемо летјети у будућности? Амбициозни план гласи: авиони ће у будућности драстично мање загађивати околину.

Данас скоро сви авиони изгледају слично. Испод цјевастог трупа су крила, под крилима мотори, а у задњем дијелу кормило, пише Дојче веле. Конструктори су деценијама градили нове економичније авионе. Ипак авиони би могли да троше мање горива, сматра Дитер Шолц, професор на Факултету за примјењене науке у Хамбургу. "Наравно да је авион исплатив ако мало троши, али економичност подразумијева и да авион брзо лети, јер само такав авион у једном дану доноси много новца", каже он.

Авион-крило

Ако гориво буде скупље, временом би могли да постану исплативи штедљиви авиони са другачијим дизајном. Једна од могућих идеја била би да се одустане од трупа авиона. Тада имамо само огромно крило, тзв. авион-крило, каже Шолц.

Ипак негдје морају да сједе и путници. Рјешење представља авион са ширим трупом који прелази у крила. Аеродинамика авиона се може побољшати дужим и ужим крилима. Али дужа крила морају да буду много јаче направљена - тиме постају тежа, а то је лоше по уштеду горива.

Осим тога аеродроми тренутно немају мјеста за авионе са тако дугачким крилима. Значи потребна је креативност: "Ту имамо на примјер допел-декер, авион са дуплим крилима, који повезује крајеве крила доле и горе једне са другим."

Нови мотори

И нови мотори би могли да побољшају економичност, каже Рајнхард Мениг, директор Института за моторну технику при Њемачком Центру за ваздухопловство и свемирске летове (DLR). "Мотори би потом сасвим другачије изгледали. Они би имали огромне пропелере, пречника неколико метара. Они би морали да буду ефикасни и при високим брзинама авиона - а то захтијева сасвим нове летјелице."

Такви авиони могли би да уштеде око 20 одсто горива, али су за око 10 одсто спорији од модерних џетова. Отуда би били подесни за кратке и средње летове - гдје губитак времена није превелик. Ипак такви ротори су много бучнији од модерних џетова.

Биолошко гориво

Рајнхард Мениг каже да се емисија угљен-диоксида може смањити бољом аеродинамиком и бољим турбинама - али само до одређеног степена. Значи, потребна су и нова горива, каже Мениг. На пример биолошко гориво од биљака. "Већ смо користили авионе са удијелом биолошког горива од 50 одсто. Заиста се могу произвести таква горива са сличним својствима сагоријевања као код керозина", додаје овај стручњак.

Аскин Исикверен, визионар, најрадије би одмах да користи еколошку струју. Његова идеја је авион за кратке и средње летове. "Тачно је да су батерије тешке. Код данашње технологије су чак толико тешке да то не би функционисало. Али имамо утисак да би батерије могле у тој мјери да се побољшају да би за кратке дестинације то било могуће."

Он се нада да би његов авион могао да узлети још 2050. Ко и тада купи авионску карту, ући ће у авион који личи данашњем: цијев са крилима доле, испод мотори и кормило позади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана