Како ће изгледати Сунце прије своје смрти?

Aгенције
Како ће изгледати Сунце прије своје смрти?

У једном тренутку у далекој будућности, али баш далекој будућности, пет милијарди година далекој будућности, Сунце ће почети да се гаси. Како ће изгледати Сунчева смрт?

Звијезда која нас одржава у животу почеће да умире и то за нас неће бити лијепе вијести, пише "Discovery".

Спољашњи слојеви Сунца полако ће се ширити, долазећи чак и до мjеста гдjе се данас налази наша планете. Спектакуларно одумирање нашег извора живота кулминираће експлозијом која ће одјекнути васионом.

Нема сумње да ми то нећемо доживjети. Али то не значи да не можемо бар да наслутимо како ће изгледати "дан када Сунце умре."

Крајем прошле седмице објављена фотографија, коју је послао телескоп "Hubble", приказује одумирање звезде ХД 184738 и како јављају из Насе, тако би требало да изгледа и Сунце неколико тренутака прије своје "смрти".

ХД 184738 је звијезда налик нашем Сунцу која се налази у сазвјежђу Лабуд. На снимку који је добијен телескопом "Hubble" види се како се спољашњи слојеви звијезде лагано растапају и губе у њеном окружењу, што ће се кроз неколико милијарди година десити и са нашим Сунцем.

Свјетлоцрвени и наранџасти трагови који се на слици извијају око планете заправо су настали емисијом гасова водоника и азота.

Ова звијезда окружена је сличним материјалом од којег је сачињена и наша планета, иако је поријекло те "свемирске прашине" још увијек непознато.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана