Како ће изгледати смрт универзума?

Агенције
Како ће изгледати смрт универзума?

Према мишљењу већине стручњака, смрт нашег универзума биће хладна и постепена. Међутим, ново истраживање португалских научника указује на то да би тај процес могао да буде знатно силовитији.

Стручњаци са Универзитета у Лисабону позабавили су се питањем из наслова темељније него било ко до сада и открили да би живот универзума могао да се заврши "великим цијепањем" које би проузроковала тамна енергија.


Према тренутним процјенама, у нашем универзуму 68 одсто енергије тренутно чини тамна енергија, хипотетички облик енергије која се директно супротставља сили гравитације.

Овај феномен толико је неухватљив да научници тренутно о њему имају врло мало података.

Оно што је познато јесте да узрокује постепено ширење универзума, које успорава снажно гравитационо привлачење између галаксија.

Најпопуларнија теорија је да ће универзум умријети тако што ће се галаксије, односно планете, толико удаљити једне од других, да ће сваки објекат постати толико изолован и хладан да међусобна интеракција више неће бити могућа. Такав сценарио носи два назива "Big Freeze" (Велико смрзавање) и "Heat Death" (Смрт топлоте).

Међутим, у посљедњих неколико деценија, научници су почели да истражују нове потенцијалне сценарије, а највеће питање које постављају је "Шта ако се тамна материја не понаша онако како човјечанство предвиђа?"

Према новој теорији, умјесто да проузрокује стабилно ширење универзума, тамна енергија могла би временом заправо да је убрза, што би довело до великог космичког цијепања. Како се универзум шири, материја би тада постала гушћа.

Иако су стручњаци раније покушавали да докажу да то није могуће, ова теорија још није одбачена.
 

Научни тим из Лисабона истражио је три могуће опције – "велико цепање", "малог рођака великог цијепања" и "мало цијепање".

Док би у првом случају цијепање било изненадно и нагло, у друга два случаја било би стабилније и чвршће.

Користећи податке које су сакупиле Насина сонда WMAP (Wilkinson Anisotropy Probe) и ЕSА-ина летјелица Планк, тим је установио да трећи сценарио цијепања има највјероватније изгледе за догађање и да би се "мало цијепање" највероватније трајало неколико милијарди година.

Наравно, ово откриће за сада је само теорија, а човjечанство још не мора да брине – "мало цијепање" неће нам се догодити бар још 100 милијарди година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана