Језик снимак: Китови убице заробљени у пукотини у леду, боре се за живот

GS
Foto: HuffPost

Најмање 10 орки заробљено је у пукотини у леду на мору у близини града Раусу на полуотоку Ширетоко у Јапану.

На видеоснимку који је објавио портал ХНК види се како најмање 10 китова вири из малог процијепа у лед на око километар удаљеност од обале од града Раусу, познатом по великом броју разних дивљих животиња које ту живе.

– Нема другог избора него да сачекамо да се лед разбије и да китови тако побјегну – рекао је један званичник обласке страже, а преноси Гуардиан.

Он је додао да је ледени покривач на мору сувише дебео да обалска стража покуша да стигне до китова.

Видио сам око 13 китова убица чије су главе вириле из рупе у леду. Изгледало је да имају тешкоће да дишу, а дјеловало ми је да је било троје или четворо младунаца – рекао је стручњак за морске животиње Сеичиро Цучија, који је заробљене животиње снимио помоћу дрона.

Највећи китови, попут плавог кита, могу дуго времена провести под водом, док китови убице највише неколико минута проводе под водом. У близини источног Хокаида, највећег јапанског отока, море је сваке зиме прекривено леденим покривачем, али је количина леда смањена посљедњих година усљед глобалног загријавања.

Неколико китова убица угинуло је 2005. године у истој области, након што су остали заробљени у пукотини у леденом покривачу, пише Телеграф.

羅臼沖 シャチおよそ10頭
流氷に囲まれ身動きとれず
救出もできない状況
https://t.co/dJKCzVMUSd #北海道NEWSWEB pic.twitter.com/j45Z9h6X2v

— NHK北海道 (@nhk_hokkaido) February 6, 2024

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана