Језгро наше галаксије се спрема да експлодира

Popularmechanics.com
Језгро наше галаксије се спрема да експлодира

Чини се да ништа није спокојније као призор Млијечног пута на љетњем небу – или бисмо тако барем помислили. У стварности, центар наше галаксије је хаос који чине звијезде које се врте невјероватном брзином, остаци супер нова и изузетно намагнетисаних неутронских звијезда. Све ово орбитира око монструозно велике црне рупе са масом која је 4 милиона пута већа од масе Сунца.

А ствари ће ускоро постати још насилније. Астрономи су детектовали облак гаса, названог Г2, који се распада како хрли ка центру црне рупе.

Касније ове године, црна рупа ће почети да конзумира овај облак гаса. Како гас полако убрзава до невјероватних брзина, он се судара са другим стварима које му долазе у сусрет, грије се и емитује енергију невјероватним темпом.

Сличан догађај прије 10 година створио је толико интензиван излив свјетлости који је био свјетао као милион сунаца. Ово знамо зато што се ехои свјетлости и даље одбијају по центру галаксије.

Судећи по астроному Шепу Доелману, предстојећи догађај требало би да траје годину дана, или више, и он га класификује као ствар коју ћемо доживјети само једном у животу.

Без обзира на своју огромну величину, црна рупа је и даље хиљаду пута премала да би могла да се види Хабле свемирским телескопом а поврх тога, интерстеларна прашина блокира сву свјетлост.

Међутим, радио таласи таласне дужине од око 1 милиметра могу да се пробију дају нам увид у ову црну рупу.

Доелман тренутно организује Event Hotizno Telescope, пројекат који би требало да створи интернационалну мрежу радио тањира који би радили попут ТВ пријемника. Они ће сакупљати долазећу микроталасну радијацију, која је попут свjeтлости али са већом таласном дужином. У питању је једностран процес – тањири ће пасивно примати радио сигнале које емитују извори у центру галаксије.

Међу танирима неће постојати физичка веза, већ ће подаци симултано долазити до њих широм свијета.

Податке ће сакупљати супер-компјутер и чуваће их на хард дисковима. Он ће потом уз помоћ њих успјети да створи, до 2015. године, како тврди Доелман, слику сијенке саме црне рупе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана