Јапански стартап представио робота на четири точка, коштаће 2,8 милиона евра

ГС
Foto: ARCHAX

ТОКИО- Јапански стартап Cubame indastris представио је на свом ЈуТјуб каналу прототип робота на четири точка ARCHAX који је инспирисан популарним јапанским аниме ТВ серијама.

Компанија је саопштила да ће радна верзија овог робота бити званично представљена на новембарском Сајму аутомобила  у Токију, преноси портал autoevolution.com.

Његова набавна цијена ће бити 2,8 милиона евра.

ARCHAX је висок чак 4,5 метара и има уграђену кабину за смјештај пилота који покреће робота, а механизам црпи енергију из батерије од 300 волти.

Робот је тежак 3,5 тоне. Има четири ноге опремљене точковима, као и функционалне руке са зглобним прстима који ће му помоћи да манипулише предметима тежине до 15 килограма.

ARCHAX може да пређе из стојећег режима у режим вожње, а ова способност трансформације је његова најпривлачнија функција.

У стојећем режиму, његова максимална брзина је 1,9 километара на сат, а на четири точка може да се креће максималном брзином од 10 километара на сат.

"Јапан је веома добар у анимацији, видео игрицама, роботима и аутомобилима па сам помислио да би било сјајно када бих могао да створим производ који би сјединио све ове елементе у један", рекао је извршни директор Cubame indastris, Рио Јошида, преноси Ројтерс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана