Јапански научници “прочитали” снове

Агенције
Јапански научници “прочитали” снове

Токио - У најновијем јапанском истраживању, научници су уз помоћ магнетне резонанце успјели да “прочитају” снове са 60 до 70 одсто прецизности, преносе агенције.

Истраживачи су успјели да, како кажу, први пут у свијету дешифрују визије које се јављају током спавања.

У студији, објављеној у часопису “Сајенс”, стручњаци АТР компјутерске лабораторије за истраживање процеса у мозгу из Кјота, наводе да су користећи магнетну резонанцу успјели да лоцирају активне дијелове мозга током прве фазе сна и утврде шта спавачи виде у својим сновима.

Јапански истраживачи су снимали мозак тројице волонтера током спавања.

Чим би заспали, научници би их будили и тражили од њих да опишу своје снове.

Цијели процес је поновљен 200 пута.

На основу добијених резултата, истраживачи су креирали базу података у којој су објекте сврставали у сличне визуелне категорије.

У сљедећем кораку, били су у стању да предвиде слике које су спавачи видјели са прецизношћу од 60 одсто, па чак и 70 одсто у случају 15 специфичних објеката, укључујући људе, ријечи и књиге.

- Наш је закључак да смо успјешно дешифровали поједине снове са прилично високим степеном прецизности - казао је вођа истраживања Јукијасу Камитани.

Снови фасцинирају људе од најстаријих времена, додао је, али су њихова функција и значај остали недокучиви.

- Вјерујем да је овај резултат кључни корак који ће нас довести до прецизног читања снова - навео је он.

Он и његови сарадници ће сада покушати да завире у дубоке снове, у којима се најснажније сања.

Истраживаће и да ли је могуће на исти начин протумачити осјећања, мирисе, боје и активности које људи доживљавају у сновима.

- Жељели бисмо да успоставимо прецизнију методу како бисмо могли да радимо на визуализацији снова - објаснио је јапански научник.

Он је, међутим, признао да је још дуг пут до разумијевања сна у цјелини.

Образци за дешифровање снова се разликују од човјека до човјека, а база података коју су развили не може се примијенити на све, већ мора да се прилагођава свакој појединачној особи.

- Још је пуно тога што је нама непознато - казао је Камитани чији је експеримент обављен у оквиру владиног програма проучавања мозга за који је министарство науке и технолохије, само у протеклој фискалној години, издвојио 3,4 милијарди јена (35 милиона долара).

- Ова студија ће можда једног дана омогућити хедикепираним особама да помјерају протезе уз помоћ мозга или ће довести до открића лијека за демензију и друга ментална обољења - навео је представник министарства.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана