Јапански научници клонирали миша из капи крви

klix.ba
Јапански научници клонирали миша из капи крви

Токио - Јапански научници успјели су клонирати миша из капи крви узете из репа другог миша, саопштили су из Центра Riken BioResource.

Клонирана женка миша имала је нормалан живот и била је у могућности да добије потомке, истакли су научници који су своје истраживање објавили у журналу Biology of Reproduction. Такође, научници са другог института, који је повезан са Центром Рике, недавно су креирали близу 600 генетских копија једног миша.

Мишеви су клонирани из неколико различитих извора донорских ћелија, укључујући бијела крвна зрнца, коштану срж и јетру, објавио је BBC. Такође, јапански научници испитали су могућност клонирања осталих крвних ћелија, како би на једноставан начин пронашли извор донорских ћелија за клонирање мишева у лабораторијима.

Тим, са научником Атсуом Огуром на челу, узео је кап крви из репа миша донатора, изолирао бијеле крвне станице и искористио језгро за експериментално клонирање, односно кориштена је иста техника као и код клонирања овце Доли.

"Ћелије се могу користити одмах за клонирање, а животиња од које су узете не мора бити еутаназирана", истакли су јапански научници који се годинама баве клонирањем мишева. Навели су да је њихов крајњи циљ масовна производња животиња високог квалитета које би се користиле у сточарству или у сврху очувања врста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана