Јапански ландер се срушио на површину Мјесеца

GS
Foto: wnyt

Јапанска компанија iSpace из Токија се надала да ће обавити ријетко приватно слијетање на Мјесец, али чини се да није успјела у томе.

Комуникација с ландером под називом Хакуто-Р изгубљена је неколико тренутака након планираног слијетања на Мјесец у уторак. Инжењери истражују шта се заправо догодило,али вјерује се да се ландер срушио на лунарну површину.

План мисије је био да ландер слети на Мјесец, а потом да испусти истраживачки ровер као и робота величине лоптице за тенис који је развио произвођач играчака.
Ландер је лансиран помоћу ракете SpaceX у децембру прошле године те је провео пет мјесеци на путу до своје дестинације.

"Нисмо могли потврдити комуникацију с ландером. Претпостављамо да није обавио слијетање на лунарну површину. Ипак, скупили смо велику количину података и много искуства", изјавио је директор компаније iSpace Такеши Хакамада 25 минута након планираног слијетања.

Ландер се чинио спремним за слијетање након што се спустио на 89 метара од површине, показале су анимације. Био је тежак 340 кг и висок нешто више од два метра, али ипак релативно мали и компактан узимајући у обзир стандарде за лунарне летјелице.
Досад су САД, Русија и Кина успјеле спустити роботе на лунарну површину, преноси Кликс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана