Јапанци више неће користити флопи дискове за званичне документе

GS
Foto: PCMag

Јапан је земља иновација која предводи на бројним технолошким фронтовима, али точкови бирокрације се често окрећу веома споро, толико споро да влада и даље захтијева од подузећа да достављају информације на флопи (floppy) дисковима и ЦД-овима када подносе одређене службене документе.

Међутим, то се почиње мијењати. Још 2022. године је министар дигиталних послова Таро Коно позвао различите огранке владе да престану тражити од предузећа да достављају информације на застарјелим облицима физичких медија. Министарство економије, трговине и индустрије (МЕТИ) је једно од првих која су направила промјену.

Према садашњем закону, постоје многе одредбе које прописују употребу посебних медија за снимање као што су флопи дискови у сврху аплицирања и обавјештавања. Након ове календарске године МЕТИ више неће захтијевати достављање података на флопи дисковима према 34 уредбе, а исто важи и за ЦД-ове када се ради о неодређеном броју процедура. Ипак, проћи ће још времена док подузећа не буду могла у потпуности одбацити застарјели формат.

Коно и сарадници су издвојили око 1.900 протокола у неколико владиних од‌јела који још увијек захтијевају флопи дискове, ЦД-ове па чак и МиниДискове. Захтјеви за физичким медијима односили су се и на кључне индустрије као што су добављачи комуналних сулуга, рударство и производња авиона те оружја.

Постоји неколико великих разлога зашто се покушава окончати кориштење дискова. Један велики фактор је то што постаје тешко пронаћи флопи дискове, а Сони их је престао производити још 2011. године. Други је чињеница да неки подаци једноставно не могу стати на флопи диск, јер једна фотографија може лако бити већа од укупног капацитета који износи 1,4 МБ.

Постоје индустрије које се још увијек ослањају на флопи дискове. Неким старијим авионима су флопи дискови потребни за авионику, као и неким медицинским уређајима, а америчка влада их је користила до 2019. године за координацију лансирања нуклеарног оружја, преноси Кликс.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана