Јапанци праве модел потенцијалне базе на Мјесецу назван "Стакло"

Срна
Foto: Илустрација

КЈОТО- Јапански научници, у сарадњи са "Каџима корпорејшн", направили су модел потенцијалне базе на Мјесецу са вјештачком гравитацијом, који називају "Стакло".

За живот на Мјесецу или Марсу људи морају развити вјештачку гравитацију, истичу јапански научници са Универзитета "Кјото", који управо раде на том проблему.

Они напомињу да је неопходно развити овакав модел, јер још нису познати сви ефекти које живот у ниској или непостојећој гравитацији има на људско тијело.

Модел подсјећа, како наводе научни часописи, на "стаклену утопију".

Заснива се на мрежи вјештачке гравитације и налик је на обрнути "конус" /тијело омеђено кругом и плочом/.

Плоча је граница између неког тијела и околине.

Тај модел би се вртио око своје оси, а захваљујући центрифугалној сили стварао би гравитацију каква је позната на Земљи.

Названа "Стакло", ова цилиндрична архитектура требала би бити висока око 400 метара са радијусом од око 100 метара, а окретала би се око своје осе брзином од 20 секунди по ротацији.

То би, објашњавају научници, произвело гравитацију попут оне на Земљи у тачки на којој је радијус највећи.

Судећи по визуелизацији коју су представили, "Стакло" би, уз људска насеља, садржавало и својеврсна окомита језера или ријеке по којима би се могло пловити.

"Гравитација је кључна за даље напредовање у свемиру. Учинићемо све да ово истраживање буде од великог значаја за човјечанство", пише у објави за медије јапанских научника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана