Јапан почиње клиничко тестирање вјештачких црвених крвних зрнаца

Tанјуг
Foto: Илустрација

ТОКИО - Клиничко тестирање вјештачких црвених крвних зрнаца, која се могу чувати за трансфузије у хитним случајевима, почеће у Јапану до марта следеће године, саопштено је са Нара медицинског универзитета.

Универзитет планира да ова вјештачка крвна зрнца уведе у практичну употребу до 2030. године, што ће вјероватно бити први такав случај у свијету, иј је агенција Кјодо.

Развој вјештачких крвних зрнаца, која се могу користити у удаљеним подручјима и случајевима несрећа, осмишљен је пошто се очекује несташица залиха крви у медицинским установама због све мањег броја давалаца крви међу становништвом Јапана која се смањује, наводи агенција.  

Док се црвена крвна зрнца из дониране крви могу чувати на ниским температурама мање од мјесец дана, вјештачка зрнца могу да се чувају две године на собној температури, навели су истраживачи. 

Ова зрнца нису везана за крвну групу, па се могу користити без претходног утврђивања крвне групе пацијента и могу се давати трансфузијом током транспорта амбулантним колима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана