Јапан лансирао сателит АЛОС-4 за праћење природних катастрофа и безбједносних изазова

GS
Јапан лансирао сателит АЛОС-4 за праћење природних катастрофа и безбједносних изазова

ТОКИО - Јапан је данас лансирао на новој ракети Х3 унапређени сателит АЛОС-4 за посматрање Земље и реаговање на природне катастрофе и друге безбједносне изазове.

Ракета Х3 Но. 3 је полетелела из Космичког центра Танегашима на истоименом острву на југозападу Јапана и у складу са планом отпустила сателит 16 минута након полетања, саопштила је Јапанска агенција за истраживање свемира (JAXA), преноси АП.

Напредни сателит за посматрање земље, назван АЛОС-4, лансиран је са циљем да осматра Земљу и прикупља податке за реаговање на катастрофе и израду мапа, али способан је да помоћу инфрацрвеног сензора развијеног у јапанском министарству одбране, надгледа и војне активности, као што су лансирања ракета.

Након успешног лансирања 17. фебруара и шокантног неуспеха првог покушаја пре годину дана када је ракета морала бити уништена са теретом, ово је треће лансирање уз коришћење ракетног система Х3.

Јапан развија стабилне и комерцијално конкурентне капацитете за транспорт у свемиру и сматра их кључним за свој свемирски програм и националну безбједност.


 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана