Јадранско море постаје тропски топло, а ово је разлог

GS
Foto: FB

ЛОНДОН - Јадранско море, са талијанске стране, ове године у српњу достигло је рекордну температуру од 30 степени, а у неким дијеловима чак и више, што је довело до нестанка појединих врста риба, али и цвјетања мора.

Према писању Гардијана, топлота мора и слабе струје допринијеле су распрострањеној пролиферацији, посебно у сјеверним и централним областима Јадрана, муцилагина, или слузи, густе, слузаве бијело-жуте супстанце формиране од разних микроалги која се акумулира на морском дну.  

Та слуз је релативно јединствена за Јадран на талијанској страни и има тенденцију да се накупља више када море не прима довољно хранљивих материја из ријеке По, која се на сјеверу улијева у Јадран.  

Посљедњи пут се ова супстанца тако значајно појавила 1989. године, посебно у водама приобалних градова у регији Емилија-Ромања, што је изазвало одлазак туриста.  

Та слуз веома је опасна за риболов, јер прави проблеме на мотору чамца, блокира рибарске мреже.  

"Док већина врста риба може да побјегне од слузи, она може да угуши шкољке, које су такођер угрожене, као и плави ракови који успијевају у топлијем Јадрану, посебно у сјеверним дијеловима.  

Талијански рибари кажу да се тако нешто никада није дешавало.  

"Говоримо о 30 степени чак и на отвореном мору. Јадран постаје тропски. Почињемо да виђамо врсте риба које раније нису биле овдје, као што је сабљарка, док су разне врсте бијеле рибе, попут ромба, скоро изумрле. Нема сумње да се климатске промјене дешавају", рекао је један од рибара.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана