Изумирање мегалодона би могло бити повезано с великим бијелим ајкулама и борбом за плијен

Kliks
Foto: deepblue

Праисторијска борба за храну могла би бити узрок изумирања мегалодона, највеће ајкуле која је икада живјела на Земљи.

 

Истраживање и анализа зуба фосилних остатака мегалодона наговјештавају да се мегалодон морао борити за храну против још једног опасног предатора, велике бијеле ајкуле.

Борба за све мање количине плијена, односно китова и других морских животиња, могла је довести мегалодона до изумирања прије три милиона година. Околишни притисци те промјена нивоа мора такође су одиграли велику улогу.

Изумирање мегалодона одувијек је било мистерија. Многи различити фактори су се издвајали као узроци изумирања мегалодона, од губитка станишта, преко промјене нивоа мора па до смањења количине плијена.

У најновијем истраживању, међународни истраживачи су користили изотопе цинка у зубима живих и изумрлих ајкула као алат за разумијевање прегране давно угинулих животиња.

Хемијски трагови у зубима живих ајкула и 13 фосилних зуба мегалодона су показали да су велика бијела ајкула и мегалодон некада имали сличну позицију у мрежи исхране, а можда су се и борили за исти плијен укључујући китове и делфине.

Ипак, научници истичу да је потребно још рада како би се ријешила мистерија изумирања мегалодона. То је већ проучавано из различитих углова у протеклих десет година, а навели су се различити фактори.

Мегалодон је био огромна ајкула која је живјела у океанима 22 милиона година све до прије три милиона година. Вишеструко је већа од велике бијеле ајкуле, а могла је нарасти до дужине од 18 метара те је била тешка до 60 тона.
Мегалодон се поново недавно нашао у центру пажње када је дјечак пронашао зуб у Суфолку дуг 10 центиметара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана