Изнад Индијског океана откривен нов временски феномен

national geographic
Foto: Shutterstock

Научници су проучавали петогодишње сателитске податке Индијског океана и идентификовали 17 атмосферских језера.

Такве олује у основи представљају "баре" концентрисане водене паре које се споро крећу ваздухом и могу да трају по неколико дана, а открили су их научници Брајан Мејпс и Веј-Минг Тсаи током проучавања времена изнад Индијског океана.Научници су специфично, из дана у дан, истраживали узорке кише и водене паре.

Нове структуре су повезане с "атмосфераским рекама", што је добро проучен и уобичајен феномен који укључује дуге, танке облаке концентрисане влаге који могу да се протежу хиљадама километара. Ове брзе ријеке могу да носе огромну количину воде, избацујући је за собом као појас кише.

Атмосферска језера почињу као ријеке, каже тим, али у одређеном тренутку се одвајају, стварајући изоловану, концентсану масу водене паре. Ова језера затим врло споро плутају небом, у подручјима гдје је брзина вјетра око нуле. Тим каже да садрже довољно воде да формирају бару дубоку неколико центиметара и широку око 1.000 км.

Научници су проучавали петогодишње сателитске податке Индијског океана и идентификовали 17 атмосферских језера која су трајала дуже од шест дана. Појављивала су се у свим годишњим добима, обично унутар 10 степени од екватора. Истраживачи кажу да могу да се појаве и даље од екватора, и понекад прелазе у тропске циклоне.

Атмосферска језера настајала су из токова водене паре који су долазили из индо-пацифичке регије, а затим су се полако повлачила према западу док не стигну до источне обале Африке, при чему на та подручја могу да донесу доста кише.

Тим планира и даље да проучава ова атмосферска језера како би утврдили могу ли да се појаве у другим дијеловима свијета и како би на њих могле да утичу климатске промјене.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана